Historie Midwinter Marathon

Op  zaterdag 26 januari 1974 stonden 560 hardlopers aan de start van de eerste Midwinter Marathon (2 afstanden) in Apeldoorn. Daarna werd dit hardloopevenement – zonder onderbreking – jaarlijks georganiseerd. Ondanks de vaak barbaarse omstandigheden zoals strenge vorst, sneeuw, ijzel en storm. Maar helaas … in 2021 en 2022 zorgde COVID-19 er voor dat deze mooie reeks moest worden onderbroken.

De Midwinter Marathon is in de loop der jaren uitgegroeid tot een driedaags hardloopfeest met 6 afstanden en ruim 14.500 deelnemers. In 2024 wordt de 49ste editie van deze onvervalste winterklassieker gehouden.

En….niet onbelangrijk om te vermelden: de Midwinter Marathon wordt nog steeds door alleen maar (ca. 475) vrijwilligers georganiseerd!

De belangrijkste jaartallen:

1974 Op initiatief van Aad Steylen en Harm Hendriks en met hulp van de Apeldoornse atletiekvereniging AV’34 wordt op zaterdag 26 januari 1974 de eerste Midwinter Marathon georganiseerd. Een marathon (met ca. 200 lopers) en een kleine marathon van 18,7 km (ca. 300 deelnemers). De start is op de Asselsestraat en de finishstreep ligt in het sportpark Orderbos. Het parcours was toen nog niet geheel verkeersvrij en liep via de heuvelachtige omgeving van Hoog Soeren en Assel. De Koning Willem III-kazerne zou ruim 30 jaar als kloppend hart van de organisatie fungeren.

1978 De Midwinter Marathon ontvangt van de Koninklijke Nedelandse Atletiek Unie de Kolonel Thompson Beker. Een prijs voor de goede organisatie.

1986 De Stichting Marathon Apeldoorn wordt opgericht. Deze stichting neemt officieel de organisatie van de Midwinter Marathon over van de atletiekvereniging AV’34. De stichting ontvangt van de Koninklijke Nederlandse Atletiek Unie de Michiel van der Wege-sculptuur voor de bijzondere wijze waarop ze zich inzet voor de recreatieve loopsport.

1987 De organisatie maakt een “uitstapje” naar de stad (o.a. over Koning Lodewijklaan en Jachtlaan) om meer publieke belangstelling te krijgen. Dat mislukt en men keert het jaar daarop weer terug naar het oude parcours.

1991 wordt de Asselronde (27 km) in het programma opgenomen. De route van de Asselronde is gelijk aan de eerste ronde van de Marathon. Een schot in de roos. Bij de eerste Asselronde finishen 773 lopers.

1993 De Midwinter Marathon ontvangt de Haico Scharn-beker van de District Oost van de KNAU voor de verdiensten voor de atletieksport in het district Oost.

1999 Bij deze editie wordt voor het eerst gewerkt met de ChampionChip. Hierdoor werden start- en finishtijden voor het eerst automatisch verwerkt.

2002 in dat jaar wordt een nieuwe afstand geïntroduceerd speciaal voor de beginnende lopers. De Acressloop over 7,2 km voorziet in een behoefte en de deelnemersaantallen voor deze afstand stijgen de volgende jaren enorm.

2005 De IAAF wijst de Midwinter Marathon aan als kwalificatiemogelijkheid voor het WK Marathon in Helsinki.

2007 De Midwinter Marathon verhuist naar de stad en de zaterdag wordt ingeruild voor de zondag. Start en finish vinden voortaan plaats op de brede “koninklijke” Loolaan.  Van daaruit kunnen via bredere wegen (Loolaan, Jachtlaan en JC Wilslaan) de oorspronkelijke routes richting Hoog Soeren en Assel prima worden bereikt. Hierdoor is er ook ruimte om te groeien in deelnemersaantallen. Bovendien wordt op de Loolaan meer  publieke belangstelling verwacht. Schouwburg en Congres Orpheus wordt de centrale uitvalsbasis. De Acressloop van 7,2 km wordt omgetoverd tot de Acht van Apeldoorn (8 km).

2008  De Kidsrun wordt toegevoegd aan het programma. In drie leeftijdscategoriën lopen de jongens en meisjes 1 km op de Loolaan.

2012 De editie van 2012 is de koudste ooit. Een dagtemperatuur van – 7,1 0C. Maar er valt geen sneeuw en de zon schijnt. Voor het eerst is het aantal inschrijvingen boven de 10.000 (11.150). De Acht van Apeldoorn is inmiddels het onderdeel met de meeste lopers. De Midwinter Marathon legt later dat jaar beslag op de eerste plaats bij de verkiezing “leukste hardloopevenement (categorie 5.000-10.000 deelnemers).

2013 Om de deelnemers in optimale omstandigheden te laten lopen worden voor het eerst limieten gesteld aan het aantal lopers per afstand. Ook wordt er voor het eerste gebruik gemaakt van startvakken. En er is voortaan geen na-inschrijving meer mogelijk. Het aantal inschrijvingen stijgt naar meer dan 12.000.

2015 De Marathon verdwijnt uit het programma. Door de groeiende aantallen deelnemers op de Kidsrun, de Acht van Apeldoorn, de Mini-Marathon en de Asselronde en de dalende aantallen op de marathon moet de organisatie een moeilijke maar noodzakelijke ingreep in de programmering doen. De marathonafstand wordt geschrapt om ruim baan te maken voor de overige afstanden. De Asselronde wordt 25 km , de Mini-Marathon wordt 10 Engelse Mijlen. De Acht van Apeldoorn (8 km) en de Kidsrun (1 km) blijven hetzelfde.

2017  Er wordt weer een marathon aan het programma toegevoegd. Een schitterende marathontrail (42 km) door Kroondomein Het Loo op de zaterdag voor de overige afstanden van de Midwinter Marathon. Gezien het unieke gebied mogen er slechts 150 lopers meedoen. De eerste editie is binnen enkele uren “uitverkocht”. De start en finish vinden plaats bij het Aardhuis in Kroondomein Het Loo.

2019 De Kidsrun wordt iets aangepast. Er is nu een prestatieloop van 500 m voor kinderen die samen hun ouder/begeleider willen lopen en er is nog steeds een wedstrijd over 1 km (drie leeftijdscategoriën). Bij de wedstrijd lopen de kinderen zonder ouders. De start en finish van de Kroondomein Het Loo Marathon verhuizen i.v.m. de verbouwing van het Aardhuis naar restaurant Uddelermeer in Uddel.

2020 De Midwinter Marathon wordt een driedaags evenement. Op de vrijdagavond van het Midwinter Marathon-weekend wordt de eerste Night Run door het centrum van Apeldoorn gelopen. Een enorm succes. De 700 startbewijzen voor de eerste editie waren binnen enkele dagen “verkocht”.

2021 In verband met de coronamaatregelen moest er helaas een streep door deze editie.

2022 In februari helaas geen Midwinter Marathon door de coronamaatregelen. Op 10 juni werd de Night Run nog wel verlopen. Ruim 1000 deelnemers renden door de binnenstad van Apeldoorn.

2023 Na twee jaar gedwongen pauze eindelijk weer een Midwinter Marathon-weekend. De 48ste editie begon op vrijdagavond 3 februari met de Night Run door het donkere centrum van Apeldoorn. Op zaterdag de Kroondomein Het Loo Marathon en op zondag het grote hardloopfeest op de Loolaan. In totaal 13.966 deelnemers genoten weer van het gezellige hardloopfeest.

Eregalerij van winnaars van de diverse afstanden van de Midwinter Marathon.

Aad Steijlen (86 jaar en oprichter van de Midwinter Marathon) liep in 2020 weer mee op de Acht van Apeldoorn. Startnummer 1 ligt elk jaar voor hem klaar!

Gerelateerd

Bekijk je aanmoedigingsvideo(‘s) terug

Bekijk je aanmoedigingsvideo(‘s) terug

Afgelopen zondag was er een ‘cheerzone’ op de Amersfoortseweg. Mocht je jouw aanmoedingsvideo gemist hebben of is jouw video na de deadline aangeleverd, of wil je de aanmoediging voor je…

Richard Douma en Diane van Es winnaars Acht van Apeldoorn

Richard Douma en Diane van Es winnaars Acht van Apeldoorn

De 49e editie van de Centraal Beheer Midwinter Marathon ging van start met een recordaantal deelnemers. Het koningsnummer, de Acht van Apeldoorn, werd net als vorig jaar gewonnen door Richard…

Impressie editie 2024

Impressie editie 2024

Hier vind je de foto’s van drie dagen hardloopplezier.